This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

A.S.O's!!

101 A.S.O's!! Geplaatst op: 2005-05-27 09:49:49   Hits: 772
Twee keer in de fout, brommer kwijt

Bromfietsers en scooterrijders in Rotterdam en omgeving raken sinds vandaag zonder pardon hun rijwiel kwijt als ze voor de tweede keer in de fout gaan. Politie en justitie hebben de handen ineen geslagen voor een ongewoon harde aanpak van de scooter- en brommeroverlast in de stad. Nergens in het land raakt een bestuurder na twee overtredingen al zijn voertuig kwijt. Het korps Rotterdam-Rijnmond heeft de landelijke primeur.


Rotterdam _ De kans om controles te ontlopen is sinds vandaag ook kleiner. Naast de bestaande bromfietscontroles zet de politie een speciaal team in. Motorrijders op licht wendbare motoren zullen jagen op jongeren die op hun scooter of brommer te hard rijden of een andere overtreding bestaan. Een tweede groep kijkt of er geknoeid is met de bromfiets en duikt in het verleden van de bestuurder om te zien of hij eerder de regels heeft overtreden.

Het opvoeren van het vermogen, het veroorzaken van geluidsoverlast, onverzekerd rondrijden, het hinderen van het verkeer of gevaar veroorzaken zijn allemaal feiten die tot inbeslagname kunnen leiden als het voor de tweede keer gebeurt. Een van de populaire trucs van de racende jongeren in de stad - het maken van een zogenoemde wheelie, waarbij op één wiel wordt gereden - staat ook op de lijst van verboden acties.

De groep scooterrijders die overlast veroorzaakt is veelal met naam en toenaam bekend bij de politie. Tot nu toe kon de politie echter niet alles aanpakken. Bijvoorbeeld bij illegale races konden agenten enkel de boel in de gaten houden. Boetes uitdelen was de enige mogelijkheid om de racers te ontmoedigen. Zonder al te veel succes overigens, de races gingen door. Nu kan de politie makkelijker voertuigen afpakken.

Anonimiteit

De politie gaat de bekende gezichten uit de anonimiteit halen door nauwkeurige dossiers aan te leggen. In deze dossiers komen naast verkeersovertredingen ook andere zaken, zoals deelname aan straatraces en criminele activiteiten waarbij de scooter en berijders zijn betrokken. Dit maakt het gemakkelijker om te zien wie voor de tweede keer de fout in gaat.

De politie hoopt met deze nieuwe ASO-aanpak, wat staat voor Aanpak Scooter Overlast, een einde te maken aan roekeloos rijden door parken, over trottoirs en in winkelcentra. In de stad wordt hierover veelvuldig geklaagd. De politie heeft de hulp van het Openbaar Ministerie hard nodig om dit aan te kunnen pakken. Justitie heeft het korps het krachtige instrument in handen gegeven nu het de berijders bij de tweede overtreding écht kan raken. De scooter is veelal het dierbaarste bezit van de jongeren die door de straten van de stad scheuren.

Bron: Rotterdams Dagblad, Woensdag 17 - 09 - 2003.

Please log in or register for free to comment!

Category: