This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

[NL] Roadtest Honda PS50

1.1

ROADTEST HONDA PS 50
Een goedkope Japanse sportbrommer

Er is niets bijzonders te zien aan deze PS 50, de goedkope sportbromfiets van Honda en dat is op zich al een bijzonderheid voor een produkt van de grootste twee-wielerindustrie ter wereld. Geen in het achterwiel aangebrachte motor, geen radiateur voor waterkoeling of een spaakloos wiel. Niets van dit al. De PS 50 is een vrij conventioneel gebouwde bromfiets, bestemd voor sportief gebruik door slechts een berijder, dus zonder duo-passagier(e).

Maar laten wij eerlijk zijn, wij hebben nog nooit een bromfiets van Honda bereden, die op zichzelf toch niet iets bijzonders was. En u begrijpt, dat het dit keer ook weer het geval was. De grootste bijzonderheid van deze Honda is ... de prijs. Reeds voor nog geen zesenhalf-honderd gulden (om precies te zijn f 649,-) kan men de eigenaar worden van een heuse sportbromfiets met - zoals het Honda betaamt- een sportief viertakt-motorblok. Maar voor wij over de motor iets meer vertellen, zullen we u een beschrijving geven van de uitvoering van de bromfiets.

1.2

Zonder de PS op een weegschaal te zetten, is te zien dat de bromfiets zeer licht is. Het frame is geconstrueerd van geperst staalplaat. Ter "bekroning" van dit frame is er de uiterst ranke tank, waarin 5,5 liter superbenzine gestopt kan worden. Aansluitend op deze zilverkleurige tank ziet men de zwarte buddyseat, die de solo-berijder een zee van ruimte geeft. Het voorwiel is geplaatst in een lichte telescoopvoorvork. In het wiel huist een tro·mmelrem, die evenals de trommelrem in het achterwiel, vrij klein van diameter is, maar waarin toch een onvermoed remvermogen verborgen is. Het valt telkens weer op, doe goed de Honda-bromfietsen verzorgd zijn, want zelfs bij deze 1toch wel zeer goedkope brommer zijn alle kabels voorzien van kabelbeschermers, die stof en water verhinderen binnen te dringen. Er is wel bezuinigd, maar op een vrij onopvallende manier, waarop wij direkt terug zullen komen. Eerst even de beschrijving afmaken. Het achterwiel is uiteraard ook van vering voorzien. Het is geplaatst in een wingarm, die geveerd is door twee veerelementen aan de uiteinden van de achtervork.

3.1

De PS 50 is ook voorzien van de nodige kunststofdelen. Wij hebben er vijf ontdekt en wel de voor- en achterspatborden, de koplamp, het kapje aafl de linkerzijde van het frame, vlak boven het motorblok, dat dient om de carburateur te beschermen en de kettingrand. Bovendien bevindt zich onder de brandstoftank ook nog een plastic doosje, d&t op simpele wijze bevestigd is en waarin zich wat gereedschap bevindt.

2.1
Op eenvoudige en doeltreffende wijze is het gereedschap onder de tank opgeborgen.

Uit de stoer uitziende cilinder komt een dunne uitlaatpijp (veel dunner dan die, welke tweetaktmotoren nodig hebben), . die bij het achterwiel over gaat in een eveneens vrij dunne demper. Aan de andere zijde van het wiel en het motorblok loopt de beschermingsrand voor de ketting. Aan de hand van de prijs hadden wij niet verwacht dat wij een of twee steekassen zouden tegenkomen, maar dat was toch wel het geval. Zowel het voor- als het achterwiel hebben een steekas. De steekas in het achterwiel is er bovendien een van het "dure" type, waarbij men het wiel in zijn geheel uit het frame kan halen, maar waarbij dan het kettingwiel (en dus ook de ketting zelf) netjes op zijn plaats in het frame blijft. U zult begrijpen dat werkzaamheden aan het achterwiel hierdoor aanmerkelijk vereenvoudigd worden.

2.2
Beide zij-aanzichten van de 3-versnellingsmotor.

En dan nu iets over de motor. De krachtbron van de PS 50 is voor eeri groot deel gelijk aan die van de P 50, de opzienbarende bromfiets met het achterwielmotortje. Want ook de PS 50 heeft een lichtmetalen bovenliggende nokkenas, hetgeen nog steeds een unicum in de bromfietswereld is. Maar er is een groot verschil met de P 50, want de PS 50 heeft 3 versnellingen en de P 50 slechts één. Maar een sportbromfiets heeft nu eenmaal versnellingen nodig ter wille van de sportiviteit. Wij zijn er alleen niet achter kunnen komen of men de PS 50 niet van een automatische koppeling heeft voorzien om de prijs laag te houden of dat dit ook is gedaan om het sportieve element te benadrukken. Nu we het toch hebben over het drukken van de prijs, kunnen wij u meteen even de punten naar voren brengen die de lage prijs mogelijk hebben gemaakt. Voorop staat natuurlijk de enorme produktie van Honda die de prijs van de diverse ,onderdelen natuurlijk al laag houdt, maar daarnaast is de PS 50 iets minder luxueus uitgevoerd dan ·zijn "broertjes" C 310 S en TT 50. Deze bromfietsen hebben namelijk behalve een stuurslot ook nog een kontaktslot, waarmee men tevens het licht aan en uit kan doen. Dit kontaktslot treft men op de PS 50 niet aan. Het licht heeft maar één stand en de schakelaar hiervoor bevindt zich op de koplamp. Draait men deze schakelaar naàr uiterst rechts, dan doet een kortsluitkontakt de motor afslaan. Door het weglaten van het kontaktslot is de bedrading, ook aanmerkelijk vereenvoudigd. Het andere punt van besparing is de benzinekraan, die geen reservestand kent. Het is dus zaak, op te blijven letten hoeveel benzine men nog heeft. U merkt wel, dat de besparingen op de uitvoering slechts summier zijn en dan ook beslist het rijgenoegen niet verminderen.

2.3
Duidelijk ziet u de ranke bouw van de PS 50

U zult nu wel onze rij- en meetervaringen willen weten. De voorrem zowel als de achterrem bleken tijdens onze remproeven prima te doseren te zijn. Onze voorremproef op een droge asfaltweg leverde een remweg van gemiddeld 9,2 meter op. De achterrem bracht de bromfiets na 10,1 meter tot staan. Bij gebruik van beide remmen werd een remweg van 7,3 meter bereikt, hetgeen een grote veiligheid waarborgt. Hierbij dient natuurlijk nog vermeld te worden, dat de remproeven steeds bij 40 km/uur werden gehouden. Ook de acceleratie was niet mis. Vanuit stilstand legden wij driemaal 100 meter af en noteerden daarvoor resp. 14,3, 14,4 en 14,3 sekonden. De wegligging van de PS 50 is goed, al zouden wij voor scherp stuurwerk liever een wat bredere tank gemonteerd zien, waaraan de bestuurder wat meer houvast heeft. De vering is wat stug, maar de comfortabele zitplaats compenseert dat voor het grootste deel. De afsluiting van de tankdop was ook goed, want bij het rijden met een volle tank over slechte wegen trad geen lekkage op. De rijpositie is uitstekend, zodat men vele kilometers kan rij den zonder moe te worden. De PS 50 is naar onze indruk een sportief werkpaardje, dat goed is voor duizenden kilometers bromplezier.

3.2
Dit is de "achterpartij" van de Japanse sportieveling.

  pdf Roadtest Honda PS50 (Dutch) (5.83 MB)

Please log in or register for free to comment!

Category: